Ásványvizes flakonban eltett savanyúság (tartósítószer és ecet nélkül)

A kiszedés a legegyszerűbb. csak szét kell vágni az üveget. Nekem tetszik a recept, azért készítettem el. Ami tetszik benne, hogy semmilyen tartósítószer nem kell bele… (és még ecet sem kell bele).

Hozzávalók

  • 5 kg apró uborka,
  • 2 csomag kapor,
  • fokhagyma (elhagyható),
  • víz,
  • só.

Elkészítés

Vettem 5 kg apró ubit. Jól megmostam. A palackba tettem 1-1 csomag kaprot. Az uborkákat beletuszkoltam az 5 literes flakonokba. Az egyik nem lett tele, tettem hozzá egy kis fej karfiolt darabolva. Mi szeretjük a fokhagymát, ízlés szerint (de elhagyható) 5-10 gerezd került még bele. Utána vízzel töltöttem meg a flakonokat. Ezt viszont mértem, mert 1 liter vízhez 1 csapott ek adalékmentes sót is kell tenni.

Ellenőriztem, hogy a kupakok rendesen zárnak-e ( az egyik elforgott, cseréltem).
Mehet is fektetve a kamra aljára. Jó sötét és hűvös helyre. 3 hónap után kész, de ha tovább marad, bontatlanul, az se baj.

Az uborka kiszedése: Beleállítom egy tálba, és felvágom a flakont. Annyira,hogy az ubikat ki tudjam szedni, de a léből is maradjon. Utána kisebb edényekbe, üvegekbe szortírozom.

Élelmiszer ipari laboránsként végeztem el az iskolát. Én nyugodt lelkiismerettel el mertem tenni benne a savanyúságot. A régi hagyományos befőzésnél használt tartósítószerek közül nem egyet vontak már ki a forgalomból!!!
Én azokat kerülöm inkább.

Mónika Darók receptje!

Hasonlóak:

A bejegyzés kategóriája: Olvasóink recepjei, Savanyúságok
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.