Archive for január, 2011

Cukrozott narancshéj recept

csütörtök, január 20th, 2011

A szép, vastag héjú narancsokat meghámozzuk, a héjukat apró kockákra vágjuk, és bő vízben, naponta friss vizet öntve rá, há­rom napig áztatjuk. (tovább…)

Gesztenye recept

szerda, január 19th, 2011

1 kiló gesztenyét félig megfőzünk, utána leszűrjük, meghámozzuk, és üvegekbe rakjuk. Fél kiló cukorból és fél liter vízből sűrű szi­rupot főzünk, amit fél rúd vaníliával ízesítünk. (tovább…)

Marinált paprika savanyúság recept

kedd, január 18th, 2011

Egy liter vizet 2,5 deci 10 százalékos ecettel, 15 deka cukorral, 1  evőkanál  sóval,   pár szem  borssal, 2  babérlevéllel  és 2  nagy zellerlevéllel összefőzünk, majd 2 deci olajat meg 1 mokkáskanál tartósítót beleöntve, még egyszer felforraljuk. (tovább…)

Csípős zöld paradicsom recept

kedd, január 18th, 2011

Hibátlan zöld paradicsomot meg harmadrésznyi cseresznyepapri­kát lecsumázunk, alaposan megmossuk, majd soronként válta­kozva üvegekbe rakjuk. (tovább…)

Füge cukorban

kedd, január 11th, 2011

Gyümölcskenyérhez, tészták díszítésére szeletelve használjuk. Teljesen éretlen, zöld fügéből is készíthetjük. Citrommal ízesített vizet forralunk, a fügét belerakjuk, és 2-3 perc forralás után egy tálba szedjük, hosszában kettévágjuk.

(tovább…)

Részeges datolya

kedd, január 11th, 2011

50 deka aszalt datolyát körbe megszurkálunk, 1-1 evőkanál na­rancs- és citromlével, 1—1 darabka fahéjjal és gyömbérrel össze­keverjük, üvegekbe rakjuk és annyi konyakot öntünk rá, hogy ellepje. (tovább…)

Aranyalmabefőtt

kedd, január 11th, 2011

Mind több kertben megtaláljuk a díszfának ültetett aranyalmát. A terméséből finom, különleges befőttet készíthetünk. (tovább…)

Narancscsigák

kedd, január 11th, 2011

Gyümölcssaláták, torták díszítésére alkalmas, vagy lecsepegtetve, cukrozott narancshéjnak is finom és mutatós.

(tovább…)

Házi tartósítás – befőzés IV

szerda, január 5th, 2011

A befőzés legfontosabb művelete a csírátlanítás. Erre szolgál az un. szárazgőz, ami azt jelenti, hogy a még melegen lekötött konzervet becsomagolva pokrócok, pár­nák közé rakjuk, így több órán át forró marad, és a hő az üvegbe szorult levegőt is csírátlanítja.

(tovább…)