Archive for november, 2010

Körtebefőtt

szerda, november 24th, 2010

Az egészséges körtéket megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, kivesszük a magházát. Citromos vízben tároljuk, mint a barackot, addig, amíg felhasználjuk.

(tovább…)

Zöldbab

hétfő, november 22nd, 2010

A zöldbab eltevését szintén azzal kezdjük, hogy szép, egész­séges alapanyagot választunk.

A zöldbab mindkét végét levágjuk, szükség esetén eltávolítjuk a szálkát és 1,5-2 cm-es darabokra felvágjuk. Bő vízben többször is jó alaposan megmossuk.

(tovább…)

Savanyú káposzta

hétfő, november 15th, 2010

Hófehér, telt fehér fejeskáposztát nagy keverőtálba szép szálasra legyalulunk. Kilogrammonként 2,5-3 dkg sót használunk.

(tovább…)

Piros paradicsom cukorban

csütörtök, november 4th, 2010

A szép egyforma paradicsomokat megmossuk, leforrázzuk, héját lehúzzuk és 2-3 órán át meszes vízben hagyjuk. Azután jól átmossuk, vigyázva kimagozzuk, kimossuk és narancsdzsemmel megtöltjük. (tovább…)

Fejtett meggy

csütörtök, november 4th, 2010

A meggyet megmossuk, szárától, magjától megtisztítjuk és 1/2 l-es üvegekbe jó szorosan belenyomkodjuk. (tovább…)

Vegyes gyümölcsök

csütörtök, november 4th, 2010

Nagy, széles uborkás üveget kimosunk és szárazra töröljük.  Beleöntünk 1 dl gyenge rumot, 1/4  kg porcukrot, különféle gyümölcsöket beérésük sorrendjében. (tovább…)

Birsalma kompót

kedd, november 2nd, 2010

A birsalmát meghámozzuk,   magházát, magját eltávolítjuk, szeletekre vágjuk,    citromos vízbe tesszük,  (vagy megkénezzük és több  vízből átmossuk), majd szitán vizét lecsurgatjuk.

(tovább…)

Fejtett meggy cukor nélkül

kedd, november 2nd, 2010

Használhatjuk rétesnek, pitének, mártásnak, levesnek

(tovább…)

Párolt sóska

hétfő, november 1st, 2010

SóskaA sóskát megtisztítjuk, megmossuk, és olajon — a szokott módon — teljesen pépesre pároljuk. Azon forrón üvegekbe töltjük, és a tetejére annyi olajat öntünk, hogy a sóskát teljesen befedje. Le­kötve, szárazgőzben hagyjuk kihűlni.