Archive for május, 2010

Földieper, szamóca lekvár

kedd, május 25th, 2010

Az epret szőrszitán átpasszírozzuk és lemérjük. Minden kiló gyümölcsléhez 90 deka  cukrot számítunk.

Elkészítés

(tovább…)

Szederlekvár

kedd, május 25th, 2010

Szeder lekvár

szederjam

 

Az érett szedret szitán átpasszírozzuk és lemérjük, azután a gyümölcsöt főni tesszük. Ha elég sűrű, minden kiló gyümölcshöz hozzáadunk 80 deka porcukrot. (tovább…)

Eperdzsem

kedd, május 25th, 2010

Lassan itt a finom földieper szezonja. Földieper, szamóca krémekhez! Az epret szőrszitán áttörjük.

(tovább…)

Sárgabarack befőtt

kedd, május 25th, 2010

A szép nagy, félig érett sárgabarackokat, kajszibarackokat meghámozzuk, kettőbe vágjuk, magját kiszedjük, 1-3 óráig meszes vízbe tesszük, majd kénezett, vagy kénezés helyett citromos vízbe dobjuk.

(tovább…)

Körte befőtt

kedd, május 25th, 2010

A héjától megtisztított körtét félbevágjuk, magházát kivesszük és üvegekbe rakjuk. Egy 7 decis üveghez 3 evőkanál cukorból szirupot főzünk, és még melegen a gyümölcsre öntjük.

Késhegynyi borként meg tartósítót rakunk a tetejére. Ettől szép fehér lesz. Az üvegeket lezárjuk, és 15 percig gőzöljük.

Szőlő befőtt

csütörtök, május 13th, 2010

szőlőNagy-szemű, kemény-héjú fehér, vagy piros szőlőt mossunk meg fürtönként, és ollóval, szemenként a kis csutkájával együtt vagdaljuk le, ügyelve, hogy a szemek ki ne fakadjanak. (tovább…)

Birsalmasajt II

csütörtök, május 13th, 2010

Hozzávalók: érett birsalma, forró víz, 1 kg anyagra 80 deka cukrot számítunk. A szép érett birsalmákat negyedekbe vágunk, magházuktól megtisztítjuk, héjukkal együtt forró vízben puhára főzzük, szűrőkanállal kiszedjük és szitán áttörjük.

(tovább…)