Csemegekukorica télire, hosszú ideig eláll és nem is nehéz elkészíteni!

A kukoricát télire is eltehetjük, hosszú ideig eltartható és az íze legalább annyira csodás, mint frissen.

Hozzávalók

  • zsenge kukorica
  • fél mokkás kanál só,
  • fél mokkás kanál cukor
  • víz

Elkészítés

Előfőzés nélkül teszem el a kukoricát, egy éles késsel levágtam a kukorica  szemeket a csőről, 2-3 vízben átmostam, hogy az a tejes állagú levet kimossa,mert van olyan szem is ami kicsit megvágódik a végénél, azután az üvegekbe teszem felöntöm vízzel rácsavarom a fedelüket, berakom az befőzőautomatába, és hőkezelem . Kochen ami 100 fok programom 120 percig. Mikor lejárt az idő leengedem a forró vizet a befőzőből. Nagyon finom, egy sem romlott meg soha.

A morzsolt kukoricát én 720 ml-s üvegekbe teszem, fél mokkás kanál só, fél mokkás kanál cukrot szoktam rátenni, mielőtt felöntöm vízzel az üvegeket. . Szoktam tenni 320 ml üvegekbe is, itt ízlés szerint lehet tenni bele sót és cukrot, de ki is maradhat. Ha olyan ételhez kell akkor a kisebb adag is elég , és nem kell nagy üveget felbontani. Soha nem lett zavaros a leve. Azért nem főzőm elő , mert szerintem nagyon jól megfő így is az üvegben.

Sokan vannak akik előfőzik, azután kiöntik a levet, amiben pont benne van a java és utána hideg vízzel felöntve hőkezelik. Annak már nem lesz meg a finom kukoricaíze, mert mitől is lenne, ha leöntik azt a lét, amibe főtt. Én azért teszek bele kicsi sót és cukrot, mert nekünk így tetszik és így finomabb, mint csak vízben eltéve.

Ugyan evvel a módszerrel teszem el a csöves kukoricát is. Azokat én 1,75 L ( olyan nagy uborkás ) üvegekbe teszem, 4-5 cső fér bele,vagy attól függ mekkorák a kukorica csövek, méretre vágom az üveg magassága szerint. Ami levágódik a csőröl azt lemorzsolom, vagy a tetejére teszem felöntöm ezt is vízzel és úgy zárom le az üveget. A sót és a cukrot mindenki ízlés szerint teheti. Ha nem tesz rá, az sem baj, úgy is finom és nem lesz semmi baja anélkül sem. Ezt is ugyan úgy hőkezelem, mint a morzsolt kukoricát. 100 fokon 120 percig.

György Lipkovics receptje
Ibolya Klara Meszaros:  Én is így rakom el, és bevalt.

Hasonlóak:

A bejegyzés kategóriája: Olvasóink recepjei, Zöldség receptek
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.