Sárgabaracklekvár tartósítószer nélküli variáció, nagyon finom és hosszú ideig eláll!

Tegnap készült sárgabaracklekvár – még mindig meleg (héjától-magjától megszabadítva volt 9 kg a barack) Akkor fényképeztem, amikor kiszedtem a dunsztból – még meleg volt 24 órát volt dunsztban, ha már langyosra hűlt nincs értelme ott tartani teljesen

Hozzávalók

  • sárgabarack
  • cukor +
  • eritrit

Elkészítés

Teljesen hagyományos készül, csak a barack és cukor + eritritol. Egy lábasba 3500 gr barack fért, ehhez adtam 1200 gr eritritolt + 1000g cukrot)

Kétszer 3500 + 2000 gr barack volt. Ezek kis üvegek – most megmértem egy üres üveget: 500 ml víz fér bele – nem olyan sok ez a lekvár, a család méretét tekintve pláne nem (4 felnőtt gyerek, 6 unoka csak úgy szűken nézve :-)
Amíg kicsik voltak a gyerekeim, volt olyan év, hogy 25 kg barackból készítettem lekvárt… Most már a szintén 4 gyerekes nagylányom is aktív a befőzésben :-)

—mi tartósítja? Mert az Az eritritol természetes cukoralkohol.

Egyrészt van benne cukor is, mint írtam, a 3,5 kg barackhoz 1,2 kg eritritol és 1 kg cukor adatott. Másrészt 24 órás dunsztolás. Harmadrészt: van olyan ismerősöm, aki bármilyen lekvárt cukor nélkül készít, csak és kizárólag a gyümölcsöt főzi. Én ezt tudományosan megmagyarázni nem tudom, de most már évek óta úgy tűnik, hogy működik a dolog.

Mindenesetre édesszájú vagyok, az eritritol pedig cukor helyett jobb, a kicsit kesernyés mellékízét fruktózzal szoktam ellensúlyozni. Nem vagyok cukorbeteg, de az orvosom is helyeselte ezt a megoldást.

Eötvös Valéria‎ receptje

Hasonlóak:

A bejegyzés kategóriája: Lekvárok, Olvasóink recepjei
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.