Zöldbab ecetben

Akár főzeléknek, akár salátának nagyon kitűnő ízű és hasznos a zöldbab télire való elrakása. A legszebb, gyenge, szálkátlan zöldbabból szedünk egy nagy kosárra valót. Szépen meg kell a szálkájától tisztítani s a hüvelyeket egészben hagyni. Egy nagy fazék vizet felforralva, a buzgó víz felét öntsük a zöldbabra.

 

A forró lében forgassuk meg evőkanállal s az egész tömeget egyszerre rakjuk bele a forró vízbe és hagyjuk a tűzön, míg a bab teljesen megpuhul, de szétfőzni nem szabad.

Ha puhán, de egészben maradva megfőtt, borítsuk ki nagy szitára s ha a leve lecsurgott, rakjuk a babot tiszta 1-2 literes üvegekbe. Öntsünk rá jó sós, a bab levével hígított, de nem igen gyenge ecetet, öntsünk a tele üvegre kis olvasztott zsírt, úgy, hogy a bab levén felül ujjnyi vastag legyen.

Kössük le az üvegeket befőző celofánnal, forraljuk fel vízben,  (dunsztolás, mint a gőzbefőtteknél) s tegyük hűvös, száraz helyre használatig. Ha télen elővesszük, kissé hideg vízben ki kell mosni. Főzeléknek a nyári  használat szerint készítsük el.

Kedves Olvasóink hozzászólásai:

Fárr Jolán Sós vízben megfőzöm, üvegekbe rakom, jój megütőgetem, hogy jó szorosan álljanak a paszulyok , ráöntöm a levet , majd kidunsztolom Évekig eláll ….Egy kis csapott kávéskanál szalicil a végén (egy 10 literes fazéknyi mennyiség adagjához) ……még teszek úgy is , hogy egyszerre főzöm a vágott paradicsom , paprika , hagyma,cellerlapival … ..ezt akár már kibontás után is lehet enni annyira jó.

Erzsike Selesztova Én csak így spájzolom el, gyenge sós vizben megfőzöm kiszedem üvegekbe a főzőlébe teszek ecetet felfőzöm és a paszúlyra merem késhegynyi szalicilt lezártam tetejével lefelé forditottam kb 5percre majd száraz dúnsztba < a főzőlé ne legyen nagyon ecetes az üvegaljára bossfűt másképp borsikafü > én ha levest főzök belőle teszek még ecetet hozzá. Négy vedérrel főztem be most tököt rakok be ugyan igy.

Hasonlóak:

Hozzászólások, vélemények:

Létrehoztuk új “Befőzés, aszalás, fagyasztás és tartósítás” Facebook csoportunkat, akit érdekel, bátran csatlakozzon! Zárt csoport, de mindenkit szívesen fogadunk, aki csatlakozni szeretne! Kattints ide és csatlakozz »»»