Cimke Archívum ‘befőzés’

5
jan

Házi tartósítás – befőzés IV

   Írta: Nagyi    Kategória: Általánosságban

A befőzés legfontosabb művelete a csírátlanítás. Erre szolgál az un. szárazgőz, ami azt jelenti, hogy a még melegen lekötött konzervet becsomagolva pokrócok, pár­nák közé rakjuk, így több órán át forró marad, és a hő az üvegbe szorult levegőt is csírátlanítja.

Tovább a teljes cikkre »

Cimkék: , , , , ,

20
dec

Házi tartósítás – befőzés III

   Írta: Nagyi    Kategória: Általánosságban

Ipari módszer, de a háziasszonyok is megkísérelhetik az  un. gőzben való előfőzést. Ehhez egy nagyobb (4-5 lite­res) fazékba félig vizet öntünk, és felforraljuk.

Ezután az előkészített szitába vagy szűrőkanálba töltött nyersanyagot a víz fölé helyezzük, de úgy, hogy a víz ne érje, majd le­fedjük.

Tovább a teljes cikkre »

Cimkék: , , , ,

8
dec

Házi tartósítás – befőzés II

   Írta: Nagyi    Kategória: Általánosságban

Az edényeiket, üvegeket a befőzés előtti napon készítjük elő, vegyszeres meleg vízben gondosan elmossuk, majd tiszta, meleg vízben kiöblítjük

Kitűnőek a csavaros üve­gek, de a tető alá egy réteg celofánt is borítunk, mert a tető fémanyagát védő bevonat rendszerint már sérült, és az üvegbe, rakott anyag savtartalmával érintkezve szín­elváltozást, barnulást, ízváltozást, a C-vitamin csökkenését okozhatja.

Tovább a teljes cikkre »

Cimkék: , , , , , ,

7
dec

Házi tartósítás – befőzés I

   Írta: Nagyi    Kategória: Általánosságban

A szervezetünk számára nagyon fontos vitaminokat kü­lönösen a téli hónapokban nélkülözzük, amikor kevés nyers gyümölcs és zöldség kerül az asztalunkra. Ezek értékes ásványi anyagokat is tartalmaznak, így káliumot, nátriu­mot, kalciumot, foszfort, vasat, ként stb., amelyek a többi tápanyag hasznosításához nélkülözhetetlenek.

Tovább a teljes cikkre »

Cimkék: , , , , , , ,

11
okt

Befőzés, tartósítás és savanyítás

   Írta: Nagyi    Kategória: Befőttek

Hamarosan még több befőzés, tartósítás és savanyítás.

Cimkék:

30
Sze

Befőzési tippek

   Írta: Nagyi    Kategória: Általánosságban, Fortélyok

– Ha az ecetes lébe késhegynyi borként is teszel, a paprika gyönyörű fehér marad. Tovább a teljes cikkre »

Cimkék: ,

10
jún

A sikeres befőzés alapfeltétele II

   Írta: Nagyi    Kategória: Fortélyok

–A sikeres befőzés alapfeltétele, hogy a kamrát—szakítva a hagyományokkal—sose ősszel, hanem mindig tavasszal, a befőzési szezon előtt kell alaposan kitakarítani, így nem kell még egyszer megbolygatni a tele üvegeket. Tovább a teljes cikkre »

Cimkék: , , ,