Posts Tagged ‘befőzés’

Házi tartósítás – befőzés IV

szerda, január 5th, 2011

A befőzés legfontosabb művelete a csírátlanítás. Erre szolgál az un. szárazgőz, ami azt jelenti, hogy a még melegen lekötött konzervet becsomagolva pokrócok, pár­nák közé rakjuk, így több órán át forró marad, és a hő az üvegbe szorult levegőt is csírátlanítja.

(tovább…)

Házi tartósítás – befőzés III

hétfő, december 20th, 2010

Ipari módszer, de a háziasszonyok is megkísérelhetik az  un. gőzben való előfőzést. Ehhez egy nagyobb (4-5 lite­res) fazékba félig vizet öntünk, és felforraljuk.

Ezután az előkészített szitába vagy szűrőkanálba töltött nyersanyagot a víz fölé helyezzük, de úgy, hogy a víz ne érje, majd le­fedjük.

(tovább…)

Házi tartósítás – befőzés II

szerda, december 8th, 2010

Az edényeiket, üvegeket a befőzés előtti napon készítjük elő, vegyszeres meleg vízben gondosan elmossuk, majd tiszta, meleg vízben kiöblítjük

Kitűnőek a csavaros üve­gek, de a tető alá egy réteg celofánt is borítunk, mert a tető fémanyagát védő bevonat rendszerint már sérült, és az üvegbe, rakott anyag savtartalmával érintkezve szín­elváltozást, barnulást, ízváltozást, a C-vitamin csökkenését okozhatja.

(tovább…)

Házi tartósítás – befőzés I

kedd, december 7th, 2010

A szervezetünk számára nagyon fontos vitaminokat kü­lönösen a téli hónapokban nélkülözzük, amikor kevés nyers gyümölcs és zöldség kerül az asztalunkra. Ezek értékes ásványi anyagokat is tartalmaznak, így káliumot, nátriu­mot, kalciumot, foszfort, vasat, ként stb., amelyek a többi tápanyag hasznosításához nélkülözhetetlenek.

(tovább…)

Befőzés, tartósítás és savanyítás

hétfő, október 11th, 2010

Hamarosan még több befőzés, tartósítás és savanyítás.

Befőzési tippek

csütörtök, szeptember 30th, 2010

– Ha az ecetes lébe késhegynyi borként is teszel, a paprika gyönyörű fehér marad. (tovább…)

A sikeres befőzés alapfeltétele II

csütörtök, június 10th, 2010

–A sikeres befőzés alapfeltétele, hogy a kamrát—szakítva a hagyományokkal—sose ősszel, hanem mindig tavasszal, a befőzési szezon előtt kell alaposan kitakarítani, így nem kell még egyszer megbolygatni a tele üvegeket. (tovább…)